web page hit counters codes Free
Pseudotropheus johannii "eastern", voorheen Melanochromis johannii "eastern", leeft in het meer langs de rotsachtige kusten tussen Makanjila Point en Chuanga.
De mannen van deze soort zijn zwart gekleurd met opvallende lichtblauwe banen in de lengterichting over het lichaam en vrijwel geheel zwarte vinnen. De vrouwen daarentegen zijn, wanneer ze nog jong zijn, vrijwel geheel oranje gekleurd (ook de vinnen) maar naarmate ze ouder worden krijgen ze ook in de lengterichting over het lichaam enkele donker getinte banen.

Het zijn echte rotsbewoners die hun territorium fel kunnen verdedigen, zeker in de paartijd, dus moeten ze in een ruim aquarium met veel schuilplaatsen gehouden worden. Tegen soortgenoten kunnen ze nogal eens onverdraagzaam zijn, de andere vissen laten ze met rust. Ik heb sinds begin 2012 een groepje van één man met drie vrouwtjes in mijn aquarium die hun plaats ondertussen goed gevonden hebben in mijn bak.

Deze soort wordt niet zo heel groot. Bij mij is de man ongeveer 10 cm, de vrouwen iets kleiner. Het is een vrij makkelijk te houden soort die vrij snel tot voortplanting overgaat als hij onder de juiste omstandigheden gehouden wordt, ik heb er al meerdere jongen van gehad en momenteel zwemmen er weer enkele tussen de stenen in mijn bak rond, vanaf 1,5 cm tot ongeveer 5 cm. Deze soort leeft in een algrijke omgeving dus zullen we hem daarom ook vooral "groen" voer (spirulina, doperwten e.d.) moeten geven.


Vorige                     Soorten overzicht                      Volgende