web page hit counters codes Free
Pseudotropheus cyaneorhabdos (voorheen Melanochromis cyaneorhabdos) is ook bekend onder de naam Melanochromis maingano en wordt gevonden bij Maingano Island, vlakbij Likoma Island.
De mannen van deze soort zijn zwart gekleurd met opvallende lichtblauwe banen in de lengterichting over het lichaam en in de vinnen , de vrouwen daarentegen zijn lichter in de buikpartij maar lijken verder opvallend veel op de mannen.

Het zijn echte rotsbewoners die hun territorium fel kunnen verdedigen, zeker in de paartijd, dus moeten ze in een ruim aquarium met veel schuilplaatsen gehouden worden. Tegen soortgenoten kunnen ze nogal eens onverdraagzaam zijn, de andere vissen laten ze met rust. Ik had eerst 2 mannen met 4 vrouwen in deze bak maar de mannen bleven elkaar opzoeken totdat er één duidelijk het onderspit ging delven, toen heb ik de zwakkere er uit gehaald, apart gezet, laten aansterken en verkocht.

Deze soort wordt niet zo heel groot. Bij mij is de man ongeveer 10 cm, de vrouwen iets kleiner.Het is een vrij makkelijk te houden soort die vrij snel tot voortplanting overgaat als hij onder de juiste omstandigheden gehouden wordt, ik heb er al vele jongen van gehad en momenteel zwemmen er weer meerdere tussen de stenen in mijn bak rond, vanaf 1,5 cm tot volwassen. Deze soort leeft in een algrijke omgeving dus zullen we hem daarom ook vooral "groen" voer (spirulina, doperwten e.d.) moeten geven.


Vorige                     Soorten overzicht                      Volgende