http://www.hitwebcounter.com/
Het Malawimeer, ook wel het Nyassameer genoemd, ligt ingeklemd tussen de landen Malawi, Tanzania en Mozambique. De westkant van het gehele meer en het zuidelijke deel horen bij Malawi, aan de oostelijke kant liggen Tanzania en Mozambique.

Het is het op acht na grootste meer ter wereld. Het is ongeveer 560 km lang en op sommige plaatsen 80 km breed. Het meer heeft een oppervlakte van ongeveer 29600 vierkante kilometer. De waterspiegel ligt 472 meter boven het zeeniveau. Het meer heeft een gemiddelde diepte van 292 m en een maximale diepte van 700m. Het watervolume bedraagt ongeveer 8400 kubieke kilometer, een flinke plas water dus. Er is maar één rivier waaruit het water uit het meer wegstroomt, de "Shire River".

De waterstand van het meer schommelt jaarlijks maar is echter niet alleen seizoensgebonden doch ook onderhevig aan klimatologische veranderingen. In het verleden is de waterstand verschillende keren gedaald. Er is aangetoond dat zo`n 25000 jaar geleden de waterspiegel ongeveer 400 meter lager was dan nu. Het meer vormde bij die lage waterstand nog wel één geheel. Langs de oevers van het meer worden de rotsachtige zone`s afgewisseld met zanderige stroken en moerassige met riet begroeide zone`s bij mondingen van rivieren.


Er zijn nu naar schatting zo`n 1000 cichlidensoorten uit dit meer bekend. Vele soorten hebben zich hier afgelopen duizenden jaren ontwikkeld en zijn nergens anders te vinden. Ook vindt men nergens anders zo`n grote diversiteit in één vissoort als hier. In heel Noord-Amerika vindt men zo`n verscheidenheid nog niet in alle daar aanwezige vissoorten samen.
Het merendeel van de soorten komt voor in redelijk ondiep water, een klein gedeelte in dieper water. Veel soorten worden gevonden langs kusten (ook eilandjes) met rotsachtige oevers ("Mbuna"). Andere soorten worden gevonden in de overgangsgebieden van rotskust naar zandbodem en weer andere soorten boven die zandbodem. Ook in het open water komen veel cichliden voor (de plaatselijke bevolking noemt ze "Utaka") .

In de afgelopen decennia zijn er gelukkig vele soorten (door verschillende ter plaatse rondom het meer aanwezige exporteurs) gevangen en verzonden zodat wij als aquarianen hiermee kennis mochten maken.
Zoals ook op andere plaatsen in deze wereld gebeurd, hebben deze exporteurs (die zelf selectief en met vooraf vastgestelde aantallen werken) te maken gekregen met overbevissing door de lokale bevolking en daardoor een steeds verder toenemende druk op het visbestand en het zeldzaam gaan worden van diverse soorten. Inmiddels worden door deze exporteurs vele wildvang vissen ter plaatse gekweekt zodat een konstante aanvoer van vele soorten voor de toekomst gewaarborgd lijkt.
In het zuidelijk deel van het meer is door het World Wildlife Fund (WWF), in overleg met Malawi, in 1980 een groot gebied aangewezen als Nationaal Park, waarin geen vissen gevangen mogen worden, het"Lake Malawi National Park".Top
Onzemalawicichliden.eu 2007-2023. All rights reserved.

Contact: onzemalawicichliden@gmail.com