web page hit counters codes Free
Metriaclima greshakei is een schitterend lichtblauw gekleurde vis met een fel oranje-rode rugvin. De vrouwen van deze soort zijn egaal bruin. Ze kunnen in het meer gevonden worden in de nabijheid van Makokola Reef en Crocodile Reef waar ze leven in een rotsachtige omgeving.

Ze kunnen vrij groot worden. Het mannetje wat mijn vader destijds had was ongeveer 15 cm, de vrouwen die hij daarbij hield waren 10 tot 12 cm. Het zijn echte rotsbewoners dus moeten ze gehouden worden in een bak met veel schuilplaatsen.
Destijds in mijn vader zijn aquarium waren ze zeer produktief, de man had 3 vrouwen tot zijn beschikking. Zodra de vrouwen de jongen hadden laten gaan was meneer al weer aan het baltsen en duurde het niet lang of ze waren weer aan het afzetten.
Dit leidde binnen afzienbare tijd tot een flink overschot aan jonge vis, wat mijn vader heeft doen besluiten deze soort te vervangen door een andere minder produktieve soort. Dit neemt echter niet weg dat het een lust was om naar te kijken. De man was overigens ook redelijk agressief tegen medebewoners, zeer territoriaal.

Sinds eind augustus 2008 heb ik een viertal greshakei in mijn bak zwemmen omdat ik het toch wel bijzonder mooie vissen vindt. Ik hoop dat ze het net zo goed gaan doen als destijds in mijn vader zijn bak. Op het moment hebben ze zich al goed aangepast en heeft de man al een eigen plek veroverd in de bak. Het zijn nog wel heel jonge dieren, het mannetje is ongeveer 8 cm, de vrouwen ongeveer 7 cm. Enkele van de foto`s zijn overigens genomen in mijn oude bak die hier dienst deed als quarantaine bak. Ze zwommen toen net een paar dagen hierin rond.

Wat het voedsel betreft eten ze werkelijk alles, maar ze moeten over het algemeen net als alle "mbuna" veel plantaardig voedsel hebben.


Vorige                     Soorten overzicht                      Volgende