web page hit counters codes Free
Metriaclima estherae wordt gevonden in een rotsachtige omgeving aan de oostelijke zijde van het meer tussen Metangula en Meluluca, bij Chilucha Reef, bij Minos Reef, bij Nkhungu Reef en bij Gome. De mannen van deze soort zijn mooi blauw, terwijl de vrouwen in kleur varieren van beige tot bruin, de O-vrouwen zijn mooi oranje van kleur.
De wit-roze O-mannetjes zijn erg zeldzaam en worden alleen bij Minos Reef gevonden. De oranje-rode mannetjes die veel in de handel zijn worden oorspronkelijk niet in het meer aangetroffen maar zijn een kweekvorm, ontstaan uit die wit-roze O-mannetjes.
Er zijn verschillende kleurvarianten in de handel. Meestal wordt de gewone variant verkocht waarvan de mannetjes blauw en de vrouwen rood zijn maar er worden ook regelmatig rose mannetjes en gevlekte mannetjes en vrouwtjes, de zogenaamde OB variant, aangeboden.

Ik had tot enkele maanden geleden (juni 2010) een viertal van de "red-red" vorm in mijn bak, althans zo zijn ze me destijds verkocht. Het mannetje verschilt duidelijk in kleur van de vrouwtjes, vooral in de vinnen zijn prachtige eivlekken te zien. Het mannetje was ongeveer 10 cm, de vrouwen iets kleiner.

Het mannetje was duidelijk aanwezig in mijn aquarium, hij was het meest dominant van allen en baltste regelmatig zijn vrouwen aan, hij heeft enkele keren afgezet maar de jongen hiervan zijn allemaal opgegeten door de andere vissen omdat we ze destijds niet in een aparte kweekbak gehouden hebben.

Het zijn heel makkelijke eters, ze eten alles wat aangeboden word, maar krijgen voornamelijk "groen" voer zoals spirulina pellets, gemalen doperwten met gemalen garnalen, af en toe artemia enz.


Vorige                     Soorten overzicht                      Volgende