web page hit counters codes Free
Metriaclima callainos leeft in rotsachtige omgevingen. Ze worden aangetroffen langs de noordwestkust van het meer, van Kande Island tot Ngara, en langs de noordoostkust tussen Ikombe en de Ruhuhu rivier.
Deze soort hoort thuis in de grote groep zebra´s die in het meer in de sedimentvrije rotsachtige omgevingen worden aangetroffen.
Er bestaan van deze soort twee vormen namelijk een blauwe en een witte variant. De blauwe variant wordt in de handel vaak als "cobalt blue", "bright blue" of "zebra blue" aangeboden, de witte variant wordt vaak als "zebra pearly" aangeboden.
De zogenaamde "pearl zebra" wordt gevonden aan de westkust tussen Ruarwe en Ngara en aan de oostkust noordelijk van Manda. Op de andere vindplaatsen wordt de blauwe variant aangetroffen.

Afgelopen jaar kwam ik in de gelegenheid om een groepje jonge F1 callainos over te nemen en heb ze toen direkt in mijn huiskamerbak geplaatst. Het is een soort die heel erg opvalt door zijn helderblauwe frisse kleur en zijn zeker de moeite waard om eens in je bak gehad te hebben.
De mannetjes kunnen soms redelijk onverdraagzaam zijn tegenover soortgenoten, andere medebewoners laten ze over het algemeen met rust.
Ze worden niet zo heel erg groot, in het aquarium kunnen de mannetjes ongeveer 14 cm worden en de vrouwtjes ongeveer 11 cm. Op dit moment (februari 2013) zijn ze beiden ongeveer 10 cm. Het zijn echte rotsbewoners dus moeten ze gehouden worden in een bak met veel schuilplaatsen.

Wat het voedsel betreft eten ze werkelijk alles, maar ze moeten over het algemeen net als alle "mbuna" veel plantaardig voedsel hebben.


Vorige                     Soorten overzicht                      Volgende