http://www.hitwebcounter.com/
Wij zijn vader en zoon die beiden gek zijn op malawi-cichliden.

Ik (Johan) kreeg voor mijn achtste verjaardag een aquarium, dit was een bakje met de afmetingen 40x30x30, wat ik toen een schitterend cadeau vond. Zoals bij zovelen gingen hier guppy`s, plaatjes, black molly`s e.d. in, een lampje (die bovenop een ruitje stond die over het bakje lag ) zorgde voor de sfeerverlichting. Na ongeveer een jaar kon ik toen een meterbak van een kennis van mijn ouders krijgen en voelde me toen helemaal de koning te rijk (voor die tijd was dit al een flinke bak, 100x40x40).

Cichliden stonden in die tijd, eind jaren zestig, zeer slecht aangeschreven, het waren vechtersbazen, aggressievelingen, plantenvreters, kuilengravers enz.en er waren in die tijd voornamelijk alleen Zuid-Amerikaanse soorten verkrijgbaar, die ik wel heel mooi vond, maar toch maar besloot om mijn nieuwe meterbak maar niet hiermee te bevolken. Het werden weer guppen e.d., maar mijn nieuwsgierigheid naar cichliden was geboren. Ik kwam sinds die tijd regelmatig bij de plaatselijke siervishandel over de vloer en zag daar in de loop der jaren dus ook de eerste malawi-cichliden zwemmen. Als ik me niet vergis waren de eerste malawi`s die ik daar zag de Melanochromis auratus en de Labeotropheus trewavasae, ik was dan ook vanaf dat moment totaal verzot op die dieren.

Toch duurde het nog tot eind jaren tachtig voor ik serieus malawi`s ging houden. Voor die tijd had ik het te druk met school, puberteit, uitgaan e.d., je kent dat wel. Midden jaren tachtig gaan samenwonen, trouwen, kinderen en in die tijd kwamen de eerste malawi`s in huis. Ik had toen een bak van 120x40x40 en hierin gingen mijn eerste koppels, die ik gekocht had bij een bekende cichliden speciaalzaak. Deze soorten waren:

Copadichromis borleyi
Aulonocara maylandi
Aulonocara stuartgranti
Aulonocara jacobfreibergi
Aulonocara baenschi

Uiteraard kwam ik er al vrij snel achter dat dit toch te veel van het goeie was, zo veel toch wel forse vissen in zo`n kleine bak en dan ook nog de Aulonocara vrouwen die niet van elkaar te onderscheiden waren en gingen kruisen!! Ik had toen nog 2 lege meterbakken staan, dus die allebei ook snel ingericht en Aulonocara`s overgezet en gesplitst, baenschi en maylandi bij elkaar, stuartgranti apart en jacofreibergi samen met de borleyi in de huiskamerbak.
Toen is het pas echt begonnen, ik had binnen de kortste keren jongbroed zitten die ook weer gehuisvest moesten worden, dus nog een bak erbij gehaald, jongen opgefokt, verkocht en zo enkele jaren door tot ik eind jaren negentig i.v.m. ruimtegebrek gestopt ben met het kweken en opfokken van diverse soorten. Sinds die tijd heb ik alleen mijn huiskamerbak ( 200x60x50 ) nog staan en laat ik de "natuur" maar op zijn beloop.

overzicht vorige bak

In de zomer van 2008 begonnen we (voornamelijk door het enthousiasme van mijn zoon) met het plaatsen van enkele kweekbakken in huis omdat we weer meer ruimte kregen. Het was op dat moment de bedoeling om wat zeldzamere "mbuna`s" te gaan kweken die destijds in de handel wat moeilijker te krijgen waren.
Helaas is dit van korte duur geweest want in de loop van 2012 zijn we hier weer mee gestopt omdat mijn zoon het steeds drukker kreeg met zijn studie en ik steeds meer gezondheidsproblemen heb gekregen waardoor dit steeds moeilijker werd.

Ik ben sinds enkele jaren steeds meer foto s gaan nemen van onze eigen vissen. Vaak ga ik ook op pad om bij diverse handelaren de vissen die op dat moment in hun winkel te vinden zijn te fotograferen en vind het leuk om die op deze manier aan andere liefhebbers te kunnen tonen.

Dat brengt me bij mijn zoon Thimo, hij is sinds zijn geboorte ook altijd gefascineerd geweest door de verschillende soorten malawi`s die we gehad hebben en heeft sinds najaar 2006 een eigen bak met daarin zijn eigen vissen. Hij is helemaal gek van "mbuna`s" en wil zich daar in de toekomst helemaal op richten. Ondertussen heeft hij een grotere bak (sinds juli 2008) en daarin zwemmen uiteraard "mbuna`s". Tevens is hij ook heel erg bezig met de computer en alles wat daarmee te maken heeft, dus hebben we samen besloten om deze website te gaan maken, zo kan ik ook heel veel van hem leren.

Ik hoop dat u ervan geniet, alle foto`s zijn eigen foto`s, en als u wilt kunt u uw opmerkingen achterlaten in het gastenboek.


Top
Onzemalawicichliden.eu 2007-2024. All rights reserved.

Contact: onzemalawicichliden@gmail.com