http://www.hitwebcounter.com/
Sinds 2016 heb ik een groter aquarium met afmetingen 200x80x60 (960 liter). De achter- en zijwanden zijn van Juwel en heb ik bewust simpel gehouden, omdat ik in de toekomst een grotere bak zou willen.


Om glasbreuk te voorkomen, liggen op de bodem piepschuim platen van 2cm dik. Hierop zijn Grauacke geplaatst en goed gespoeld metselzand. Daarna zijn de rest van de stenen geplaats en gevuld met leidingwater. Verdere behandeling van het water is niet nodig, omdat de waterwaarden geschikt zijn voor de vissen.

De bak wordt over 2 filters gefilterd. Allereerst een Eheim pot (2213, 440 liter per uur) gevuld met enkel watten. Het tweede filter is een JBL cristalprofi e1901 (1900 liter per uur). In eerste instantie had ik de Eheim filter hetzelfde aangesloten als bij mijn vader en liep de uitstroom in een afgedichte pvc buis bovenop de bak, maar door schimmelvorming was ik genoodzaakt om dit te veranderen in een gewone sproeipijp.

Als verlichting gebruik ik 2 grolux 58W lampen, waarvan er n brandt van 9.30 tot 23.30 en de andere van 12.00 tot 20.00. Dit zorgt voor een goede algengroei op de stenen.

De temperatuur is vrijwel constant op 25-26 graden.

De Anubias nana van mijn vorige bak heb ik mee overgenomen, omdat de vissen deze goed met rust laten. Daarnaast heb ik een javavaren (Microsorium pteropus) en Vallisneria spiralis in mijn bak gezet. Ondanks dat de Vallisneria in het begin nogal werd aangevreten, wordt deze nu redelijk met rust gelaten.

Enkele overzichts foto'sIn het begin bestond het visbestand voornamelijk uit mbuna, maar in de loop van de tijd ben ik overgegaan naar een overgangszone van rotsen naar zand. Op dit moment (oktober 2017) zwemmen de volgende soorten rond:

Cynotilapia aurifrons Chilumba , 1 man met 2 vrouwen
Hemitaeniochromis sp. spilopterus yellow Mdoka, 2 mannen met 3 vrouwen
Labeotropheus fuelleborni marmelade , 1 man met 4 vrouwen
Nimbochromis linni, 1 man met 1 vrouw
Otopharynx sp. spots Sani, 1 man met 3 vrouwen
Petrotilapia sp. chitimba , 1 man met 2 vrouwen
Protomelas sp. spilonotus Tanzania , 1 man met 3 vrouwen
Rhamphochromis sp. lake chilingala , 1 man met 1 vrouw


Voor degene die het interessant vind, hier vind je mijn oude bak. (Vorig aquarium, 2005-2016)


Top
Onzemalawicichliden.eu 2007-2024. All rights reserved.

Contact: onzemalawicichliden@gmail.com