web page hit counters codes Free
Protomelas sp."steveni taiwan" is een bijzonder mooi gekleurde "non-mbuna", de jonge dieren en vrouwen hebben een mooie zwarte streeptekening op een donker zilvergrijze ondergrond. Het mannetje in mijn aquarium is ongeveer 15 cm groot, de vrouwen ongeveer 12 13 cm.

Ze leven in het meer samen met "mbuna`s" in rotsachtige omgevingen. In het aquarium gaat het ook vrij goed samen zolang ze maar in een grote bak met veel ruimte gehouden worden. Ze zijn dan redelijk verdraagzaam naar andere bewoners.
Dit veranderd echter zodra het tijd gaat worden om te paren. Het mannetje verdedigd eigenlijk gedurende het hele jaar een forse steen in mijn aquarium waarvan n zijde schuin staat (ongeveer 45 graden). Buiten de paartijd doet hij dit niet zo fel en laat hij andere vissen in deze omgeving toe. Tijdens de paartijd echter veranderd hij in een heel drukdoend baasje en kan hij fel uithalen naar elke vis die in de buurt durft te komen, hij verwond ze niet, hij verjaagd ze alleen. Dit is wel een wonderlijk schouwspel om te zien.

Dit is een soort die je het beste kunt houden in een ruime bak met voldoende schuilmogelijkheden voor de andere bewoners en de vrouwen, maar zorg ook voor voldoende zwemruimte.
Bij mij in de bak eet hij alles wat ik hem aanbied.


Vorige                     Soorten overzicht                      Volgende