web page hit counters codes Free
Cyrtocara moorii, ook wel bekend als dolfijncichlide, is een schitterende, vreedzame soort die wel in een heel ruime bak (liefst vanaf 500 liter) gehouden moet worden. Ze komen in het meer voor boven de zandbodem dus zullen we in het aquarium hier zeker rekening moeten houden, dus geen stenen tot aan de voorruit.

De mannen van deze soort worden vrij fors, bij mij was hij ruim 20 cm en ze krijgen naarmate ze ouder worden een grotere bult op hun kop. De vrouwen waren bij mij kleiner, ongeveer 12 cm, ze zijn toch tegelijkertijd met de man in het aquarium gebracht en waren toen nog niet te onderscheiden. Het geslachtsonderscheid is bij deze soort heel moeilijk te zien, zekerheid krijg je pas als ze eieren af gaan zetten.

Tijdens de paartijd verdedigde de man fanatiek zijn paaiplaats (een strook zand, rechts naast de rechtop staande steen) en verjoeg hij alle andere vissen naar de linkerhelft in mijn bak, hij rekende dan tweederde van de bak tot zijn territorium. Dit duurde tot het vrouwtje afgezet had, daarna keerde de rust weer terug. Dit gebeurde gemiddeld 3 á 4 keer per jaar.

Met voedsel waren er geen problemen, ze aten alles wat ik hen gaf, artemia, sla, garnalenmix met dorerwten enz.


Vorige                     Soorten overzicht                      Volgende