web page hit counters codes Free
Aulonocara jacobfreibergi wordt in de handel in diverse kleurvariëteiten aangeboden. Jonge dieren van deze soort lijken allemaal op elkaar, ze hebben allemaal dezelfde vrouwelijke bruine streeptekening. Maar als ze ouder worden en wanneer de mannen gaan kleuren, dan zijn de mannen heel duidelijk van de vrouwen te onderscheiden door hun kleuren en uitgegroeide vinnenstelsel.

September 2008:
Ik heb een groep Aulonocara jacobfreibergi "eureka"in mijn bak rondzwemmen. Het zijn vissen die zich heel graag tussen de stenen ophouden maar hoofdzakelijk aan de rand van de steenpartijen te vinden zijn. Het is een Aulonocara soort die beter opgewassen is tegen het territoriaal gedrag wat "mbuna" ten toon spreiden dan zijn soortgenoten die over het algemeen niet goed samen gaan met "mbuna".

Ongeveer twee jaar geleden heb ik 7 jonge dieren in mijn aquarium geplaatst, het bleken 2 mannen en 5 vrouwen te zijn. De mannetjes in mijn bak waren ongeveer 12 cm toen ik besloot er één te verwijderen omdat ze redelijk onverdraagzaam waren tegen elkaar. Ze toonden echter wel hun mooiste kleuren als ze stonden te pronken tegen elkaar. Nu heb ik nog 1 man met 3 vrouwen in mijn bak en dat gaat heel goed. Tegen andere bewoners gedragen ze zich uiterst vreedzaam, behalve in de paartijd, dan verjagen ze elke vis die bij hun paaiplaats (bovenop een vlakke steen in het midden van mijn bak, achterin) in de buurt komt. Ook van deze soort heb ik inmiddels jongen gesignaleerd tussen de stenen.

Medio 2010 heb ik besloten om deze soort uit mijn aquarium te halen en te vervangen door een andere soort omdat ik alleen nog "mbuna's"wil houden in deze bak. Dit neemt echter niet weg dat het een erg mooie en sterke Aulonocara soort is.
De foto's die hierbij staan dateren uit 2007.


Vorige                     Soorten overzicht                      Volgende