web page hit counters codes Free
Protomelas sp."hertae" leeft in redelijk ondiep water in rotsachtige omgevingen en in de overgangszone`s van rotsen naar zand. Ze worden aangetroffen in de nabijheid van de eilanden Thumbi West, Likoma, Chizumulu, Nakantenga en de Maleri eilanden. Dit zijn F1 nakweekexemplaren van de variant die in de omgeving van Maleri Island gevonden kan worden.

Ik heb in begin 2016 een koppel van deze vissen aangeschaft. Destijds waren het nog jonge vissen van ongeveer 10 cm, op dit moment zijn ze uitgegroeid tot prachtige dieren waarvan de man nu ongeveer 17 cm groot is en de vrouw ongeveer 11-12 cm.
Zoals hierboven vermeld leven ze in het meer samen met "mbuna`s" in rotsachtige omgevingen en in de overgangszone`s van rotsen naar zand. In het aquarium gaat het ook vrij goed samen en zijn ze meestal redelijk verdraagzaam naar andere bewoners. Dit veranderd echter zodra het tijd gaat worden om te paren. Het mannetje verdedigd dan de linkerhoek voor in mijn aquarium die hij zich dan tijdelijk toegeeigend heeft. Hij laat dan geen andere vissen in deze omgeving toe en haalt fel uit naar elke vis die in de buurt durft te komen. Dit leidt dan soms tot heftige taferelen maar hij verwond de andere vissen niet, hij verjaagt ze alleen.

Dit is een soort die je alleen kunt houden in een ruime bak met voldoende schuilmogelijkheden voor de andere bewoners en de vrouwen, maar zorg ook voor voldoende zwemruimte.
Bij mij in de bak eet hij alles wat ik hem aanbied.


Vorige                     Soorten overzicht                      Volgende