web page hit counters codes Free
Mylochromis formosus is een cichlide die leeft in zanderige omgevingen, meestal in de overgangsgebieden van rotsen naar zand. Ze worden in het gehele meer aangetroffen. In het aquarium zullen echter ook enkele schuilplaatsen aanwezig moeten zijn waar ze zich terug kunnen trekken. Ook hebben ze een bak nodig met behoorlijk wat zwemruimte.

Ik heb begin 2016 een jong koppel van deze dieren aangeschaft, ze waren toen ongeveer 10-12 cm. Ondertussen (medio 2017) is het mannetje uitgegroeid tot ongeveer 20 cm groot is en het vrouwtje ongeveer 14 cm.
Ze laten zich goed zien in de bak en het mannetje is vaak mooi op kleur. Het mannetje laat het vrouwtje tot nu toe met rust, ze lijken zich niet bewust van elkaars aanwezigheid. Hun medebewoners laten ze zelf goed met rust hoewel ze zelf af en toe verjaagd worden door enkele andere vissen die in mijn bak rondzwemmen zoals bijvoorbeeld door de mannelijke Protomels sp."hertae" en soms door de Metriaclima hajomaylandi waarvan met name de man soms erg dominant kan zijn.

Mylochromis formosus is een roofzuchtige soort. In het meer voeden ze zich vooral met jonge mbuna.
In het aquarium zijn het heel makkelijke eters, ze eten alles wat aangeboden wordt, maar krijgen vooral krill, mysis, garnalenmix en af en toe artemia.


Vorige                     Soorten overzicht                      Volgende