web page hit counters codes Free
Chindongo demasoni (voorheen Pseudotropheus demasoni) leeft in rotsachtige omgevingen en kan worden gevonden bij Pombo Rocks en Ndumbi Rocks.
De mannetjes van deze soort worden in het meer ongeveer 8 cm, in het aquarium echter worden ze bij goede voeding iets groter. De mannen kunnen dan ongeveer 10 cm worden, de vrouwen ongeveer 8 cm.

Ik heb in de loop van 2012 een groepje van deze soort gekocht, 1 mannetje met 3 vrouwtjes. Op dat moment waren de vrouwtjes een kleine 4 cm groot en het mannetje ongeveer 5 cm maar ondertussen is het mannetje uitgegroeid tot een mooie maat van ongeveer 7 cm en de vrouwtjes zijn nu ruim 5 á 6 cm.
Het mannetje heeft zich een mooie plaats in de rechterhoek van mijn bak, onder de rotsen, als territorium toegeëigend wat hij redelijk fel verdedigd. Hij heeft in het afgelopen jaar regelmatig afgezet met zijn vrouwtjes wat op dit moment (februari 2013) ook goed te zien is in mijn bak. De groep wordt steeds groter en bestaat nu ook uit een tiental jongen die het afgelopen jaar hebben kunnen overleven in mijn bak tussen de andere grote " mbuna´s".

Het mannetje gedraagt zich in mijn aquarium als een redelijk agressieve cichlide maar over het algemeen valt het best mee, ze zijn altijd lekker druk in de weer en het is dan ook een leuk visje om naar te kijken. Het beste kun je ze houden met meerdere vrouwen in een aquarium met voldoende schuilplaatsen. Als medebewoners kun je het beste kiezen voor mbuna die niet dezelfde kleurtekening hebben.

In het meer voeden voeden deze cichliden zich hoofdzakelijk met algen en diertjes die tussen die algen leven. In het aquarium zijn het makkelijke eters, ze eten alles wat aangeboden wordt, maar krijgen voornamelijk "groen" voer zoals spirulina pellets, gemalen doperwten met gemalen garnalen, af en toe artemia enz.


Vorige                     Soorten overzicht                      Volgende