web page hit counters codes Free
Labidochromis caeruleus is een zeer populaire malawi cichlide die al vele tientallen jaren in de hobby bekend is. Vooral de felgele vorm is heel bekend, er zijn echter ook diverse variaties in kleurintensiteit. Zo is er een witte vorm, een lichtgele, geel met wit; het meest wordt echter de fel gele in de handel aangeboden, zo ook deze exemplaren die eerst verhuist zijn van de huiskamerbak naar onze kweekbakken. Omdat we wat ruimte in onze aquaria vrij wilden maken voor andere soorten hebben we deze kortgeleden (februari 2010) verkocht.

Deze soort wordt ook niet extreem groot. Het mannetje in mijn bak is ongeveer 12 cm, de vrouwen zijn beduidend kleiner, ongeveer 8 á 9 cm.De mannen hebben gitzwarte borstvinnen, bij de vrouwen zijn deze meer wit.

Het is een, voor cichliden begrippen, vrij rustige, vreedzame aquariumbewoner; alleen in de paartijd wordt hij wat aggressiever, hij verdedigt dan een tijdelijk territorium (althans in mijn aquarium) aan de voet van een stapel stenen achterin het aquarium onder de overhangende javavaren waar hij een mooie kuil graaft en een vrouwtje in lokt. Zodra de paring voorbij is laat hij de vrouwen weer met rust en hij bemoeit zich nooit met andere bewoners. Ook deze soort heeft op deze wijze al voor tientallen nakomelingen gezorgd in dit aquarium.

Het is ook een zeer makkelijke eter, maar omdat het ook een "mbuna"is die vooral algrijk voedsel moet hebben krijgt hij voornamelijk groen voer ( spirulina, gemalen doperwten met gemalen garnalen , sla e.d.)


Vorige                     Soorten overzicht                      Volgende