web page hit counters codes Free
Cynotilapia zebroides (voorheen Cynotilapia afra) wordt op vele plaatsen rondom het meer gevonden. Ze leven voornamelijk in rotsachtige omgevingen en in de overgangszones van rotsen naar zand, waar ze een territorium tussen de rotsen verdedigen. Overdag vormen ze echter grote scholen om zich te voeden met plankton in de waterkolom voor de rotsen. Deze "white top" variant komt van Likoma Island.

Ik heb deze soort per toeval in mijn bak gekregen, er bleek een mannetje te zitten tussen de groep Metriaclima sp."zebra chilumba" Maisoni die we in mei 2008 aangeschaft hebben. Naarmate deze groter werd kon ik uiteindelijk bepalen wat voor soort het was. Toen dit eenmaal duidelijk was heb ik drie vrouwtjes voor hem gekocht en deze zwemmen nu allen in de grote bak in onze kweekruimte. Ondertussen hebben we ook de eerste jongen hiervan rondzwemmen. Het mannetje is op het moment dat ik dit schrijf (Augustus 2009) ongeveer 8 cm, de vrouwen tussen de 5 en 6 cm.

Ze gedragen zich tot nu toe buiten de paartijd redelijk rustig. Zodra ze af willen gaan zetten maakt het mannetje in een hoek van de bak een paaiplaats schoon en verdedigd deze dan toch wel behoorlijk fel. Als eenmaal de eitjes afgezet zijn wordt hij weer rustiger en verdedigd hij deze hoek niet meer maar gaat weer op tussen de andere bewoners van die bak.

Omdat we wat ruimte in onze aquaria vrij wilden maken voor andere soorten hebben we deze februari 2010 verkocht.

In het meer voeden voeden deze cichliden zich voornamelijk met plankton. In het aquarium zijn het heel makkelijke eters, ze eten alles wat aangeboden wordt, maar krijgen voornamelijk "groen" voer zoals spirulina pellets, gemalen doperwten met gemalen garnalen, af en toe artemia enz.


Vorige                     Soorten overzicht                      Volgende