web page hit counters codes Free
Cynotilapia zebroides (voorheen Cynotilapia afra) wordt op vele plaatsen rondom het meer gevonden. Ze leven voornamelijk in rotsachtige omgevingen en in de overgangszones van rotsen naar zand, waar ze een territorium tussen de rotsen verdedigen. Overdag vormen ze echter grote scholen om zich te voeden met plankton in de waterkolom voor de rotsen. Deze variant wordt in de omgeving van Cobue aangetroffen, aan de kust van Mozambique.

Ik heb in de loop van 2011 een mooi trio van deze soort gekocht, op dat moment nog een kleine 5 cm groot maar ondertussen is het mannetje uitgegroeid tot een mooie maat van ongeveer 8 cm en de vrouwtjes zijn nu ruim 6 cm. Ondertussen hebben we ook de eerste jongen hiervan rondzwemmen.

Ze gedragen zich tot nu toe buiten de paartijd erg rustig. Zodra ze af willen gaan zetten maakt het mannetje in een hoek achter in de bak, onder de rotsen, een paaiplaats schoon en verdedigd deze dan toch wel behoorlijk fel. Als eenmaal de eitjes afgezet zijn wordt hij weer rustiger en verdedigd hij deze hoek nog wel maar niet meer zo fel.

In het meer voeden voeden deze cichliden zich voornamelijk met plankton. In het aquarium zijn het heel makkelijke eters, ze eten alles wat aangeboden wordt, maar krijgen voornamelijk "groen" voer zoals spirulina pellets, gemalen doperwten met gemalen garnalen, af en toe artemia enz.


Vorige                     Soorten overzicht                      Volgende