web page hit counters codes Free
Tropheops sp."red cheek" wordt gevonden langs de rotsachtige kusten van Likoma Island, Chizumulu Island en tussen Zambo Point en Tsano Rock. Ze leven hier in de bovenste waterlagen en zijn dus altijd blootgesteld aan het turbulente water op deze rotskusten. Dit is de variant die bij Likoma Island gevonden wordt.

De mannetjes van deze soort hebben een mooi blauw gestreept lichaam en een opvallend oranje gekleurde schouder en deel van de kop. De vrouwen zijn geelachtig gekleurd.
Ik heb sinds april 2009 een viertal (één mannetje en drie vrouwtjes) van deze cichliden in mijn huiskamerbak rondzwemmen en ze hebben zich hierin al volledig aangepast. Het mannetje verdedigd een hol tussen de stenen en hij heeft al heel snel met alle drie de vrouwtjes afgezet, de eerste jongen duiken regelmatig op tussen de stenen waar ze zich nu nog tussen verschuilen. Ze zijn nog niet volledig uitgegroeid, het mannetje in mijn aquarium is nu (Augustus 2009) ongeveer 8 cm, de vrouwen zijn tussen de 7 en 8 cm.

Het zijn echte rotsbewoners die hun territorium fel kunnen verdedigen, zeker in de paartijd, dus moeten ze in een ruim aquarium met veel schuilplaatsen gehouden worden. Tegen soortgenoten kunnen ze nogal eens onverdraagzaam zijn, de andere vissen laten ze redelijk met rust.

In het meer voeden ze zich hoofdzakelijk met algen die ze van de begroeide rotsen halen. In het aquarium zijn het makkelijke eters. Ze nemen eigenlijk alles wat ze aangeboden krijgen, droogvoer, artemia, mysis, garnalenmix e.d., algrijk voedsel zoals spirulina pellets en/of vlokken mogen niet ontbreken op hun menu.


Vorige                     Soorten overzicht