web page hit counters codes Free
Melanochromis loriae (voorheen Melanochromis parallelus) wordt gevonden langs de rotsachtige kusten in het noordwestelijke deel van het meer en ook bij de eilanden Likoma en Chizumulu. Deze variant wordt in de omgeving van Linganjala Reef aangetroffen, noordwestelijk van Chizumulu Island.
De mannen van deze soort zijn zwart gekleurd met opvallende lichtblauwe banen in de lengterichting over het lichaam, de vrouwen daarentegen zijn roomwit met zwarte banen in de lengterichting over het lichaam.

Het zijn echte rotsbewoners die hun territorium fel kunnen verdedigen, zeker in de paartijd, dus moeten ze in een ruim aquarium met veel schuilplaatsen gehouden worden. Tegen soortgenoten kunnen ze nogal eens onverdraagzaam zijn, de andere vissen laten ze met rust.

Ik (Thimo) heb gedurende een periode van ongeveer 2 jaar (van ± 2015 tot 2017) een groepje van 1 man met 3 vrouwen in mijn bak gehad en moet zeggen dat ik het erg attractieve vissen vindt maar heb ze uiteindelijk weer weg gedaan omdat ik andere vissen wilde gaan houden.
De mannetjes van deze soort worden in het meer ongeveer 12 cm, in het aquarium echter kunnen ze bij goede voeding iets groter worden. De mannen kunnen dan ongeveer 14 cm worden, de vrouwen blijven iets kleiner, ongeveer 9 cm. Bij mij was de man uiteindelijk ongeveer 12/13 cm.

Het is een soort die vrij makkelijk te houden is en snel tot voortplanting overgaat als hij onder de juiste omstandigheden gehouden wordt, ik heb er al redelijk wat jongen van gehad. Deze soort leeft in een algrijke omgeving dus zullen we hem daarom ook vooral "groen" voer (spirulina, doperwten e.d.) moeten geven.


Vorige                     Soorten overzicht                      Volgende