web page hit counters codes Free
Metriaclima sp."zebra long pelvic" leeft in het meer voornamelijk in de overgangszone`s van rotsen naar zand en wordt gevonden bij Chesese, Mdoka en Ngara. De variant die ik in mijn bak heb is een nakomeling van de soort die bij Mdoka gevonden wordt.

Ik heb in het najaar van 2007 een groepje van 6 van deze dieren in mijn bak gezet, 3 mannen en 3 vrouwen. Ze waren toen ongeveer 5 cm. Inmiddels zijn de mannen uitgegroeid naar ongeveer 10 cm, de vrouwen zijn nu ongeveer 8 cm. Ik verwacht dat ze nog iets groter worden omdat ze nu de afmetingen hebben die ze ongeveer in het meer hebben en ze gewoonlijk in een aquarium door de goede voeding wat groter worden.

Tot nu toe verdragen de mannen onderling zich redelijk goed, maar ik ga er waarschijnlijk toch twee uit de bak halen zodat er 1 man met 3 vrouwen overblijft. Dit heb ik medio 2009 gedaan en tegenwoordig (februari 2013) zwemt er nog een mooi groepje van 3 vrouwen met 1 man rond in mijn aquarium.
Ten opzichte van de andere vissen in de bak zijn ze ook redelijk verdraagzaam, behalve als het paartijd is, dan jaagt het mannetje alles uit de buurt van zijn paaiplaats die hij dan maakt tussen de rotsen en verdedigd deze vol overgave. De vrouwen zijn een stuk rustiger. Het heeft even geduurd voor de mannen volledig uitgekleurd waren maar ze zijn nu echt het aanzien waard.

Het is ook een zeer makkelijke eter, maar omdat het ook een "mbuna" is die vooral algrijk voedsel moet hebben krijgt hij voornamelijk groen voer ( spirulina, gemalen doperwten met gemalen garnalen, sla e.d.)


Vorige                     Soorten overzicht                      Volgende