web page hit counters codes Free
Astatotilapia calliptera wordt in het gehele meer aangetroffen en leeft tussen de aanwezige plantengroei in ondiepe baaien en in de ondiepere, begroeide, delen van de overgangszones van rotsen naar zand. Tevens worden zij aangetroffen in rivieren en beekjes die in het meer eindigen of van hieruit ontspringen en vaak houden zij zich ook op onder drijvende plantenvelden die soms vanuit de rivieren het meer opdrijven.

Ik heb eind 2008 een groepje van acht van deze dieren aangeschaft, nakweek van de variant die bij Thumbi East Island gevonden wordt. Het waren nog erg jonge dieren waarvan op termijn duidelijk werd dat het om twee mannetjes ging, de rest bleken vrouwtjes te zijn. De mannetjes begonnen destijds langzaam te verkleuren dus helemaal zeker was ik nog niet van de rest maar ik ging er vanuit dat het bij twee mannetjes zou blijven.
Ze groeiden niet erg gelijkmatig, de één ging sneller dan de ander. De mannetjes zijn op dit moment (enkele jaren verder, oktober 2012) ruim 12 cm groot en de vrouwtjes ongeveer 8 tot 10 cm. Ik heb ze destijds eerst in een bak in de kweekruimte ondergebracht zodat ze daar konden uitgroeien tot ze groot genoeg waren om in mijn huiskamerbak te plaatsen. Vanuit deze bak zijn ze afgelopen jaar verhuist naar het aquarium van Thimo.

Onderling zijn ze tot nu toe soms redelijk onverdraagzaam. zeker in de paartijd jagen ze elkaar voortdurend uit elkaars buurt. Het grootste deel van de tijd gaat het gelukkig wel goed, de rest van hun medebewoners laten ze ook redelijk goed met rust.
Het zijn heel makkelijke eters, ze eten alles wat aangeboden wordt, maar krijgen voornamelijk "groen" voer zoals spirulina pellets, gemalen doperwten met gemalen garnalen, af en toe artemia enz.


Soorten overzicht                      Volgende